Kategoriler

BAYBURT GAZETESİ

Prof. Bayramoğlu'dan BAYDER'de ‘yoksulluk’ sunumu

Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği tarafından düzenlenen BAYDER Kültür Sohbetleri’nde Prof. Dr. Turgut Bayramoğlu tarafından ‘yoksulluk’ konusu anlatıldı.

Bayburt Gazetesi - Kültür Sohbetleri’nde Bayburt Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgut Bayramoğlu tarafından kaleme alınan ‘Her zaman ve Her Yerde Yoksulluk’ adlı kitabın içeriğinden ve yoksulluğun toplumsal, ekonomik, psikolojik yönlerinden bahsedildi.

Kitabın yazılma amacının yoksulluğun diğer bilim dallarıyla harmanlanmamış olmasından kaynaklandığını belirten Bayramoğlu, üslup olarak iktisat meselesini merkeze aldığını söyledi.

Edebiyattan, sinemadan, dinlerden, antropolojiden, tarihten ilham alarak yoksulluk konusunu daha anlaşılır kılabilmek adına çaba sarf ettiğine değinen Bayramoğlu, yoksulluğu bu alanlarla ilişkilendirerek örneklemelerde bulundu.

Yoksulluğun, basit anlamda ‘insanların temel ihtiyaç maddelerine ulaşamaması’ olarak tanımlandığını, mutlak anlamda ‘insanın günlük 2400 kalori alamaması’ olarak tanımlandığını dile getiren Prof. Dr. Turgut Bayramoğlu, göreceli, öznel ve insani yoksulluk tanımlamalarına da yer vererek kendi tanımıyla “Biz onurlu bir yaşama sahip isek; yoksul değiliz.” dedi.

Zaman ve mekân karışıklığından dolayı avcı-toplayıcı toplumlar için geçerli olan yoksulluk tanımlarının günümüze uyarlandığını belirten Bayramoğlu, insanların var olan kaynaklara erişememesi, kullanamaması, yeteneklerini ortaya koyacağı imkânların sunulmaması, sosyal, siyasal, sivil ve kültürel haklarından habersiz veya uzak olması gibi durumların da yoksulluk olduğunu söyledi.

Yoksulluğun insanlık tarihi ile başladığını, zamana göre değiştirerek ve artarak günümüze geldiğini ifade eden Prof. Dr. Turgut Bayramoğlu, Zengin bir ülkede yoksul olmak mı istersiniz? Yoksa yoksul bir ülkede zengin olmak mı?, Gelişmiş ülkelerde insanlar yemeği yavaş yerken fakir ülkelerde neden hızlı yerler?, Asyalılar (Çin, Endonezya, Japonlar) daha kısa boyluyken niye Avrupalılar daha uzun boylu?, Bizlerin şuan çok rahatlıkla ulaşabildiği ama atalarımızın ağzına bile sürmediği yiyecek ne olabilir?, Yoksulluk, epistomolojik midir? (sonradan öğrenilen) Yoksa ontolojik mi? (doğuştan getirilen), İnsanlar neden buğdayın veya ekmeğin üstüne basmazken diğer gıdaların üstüne basmakta pek bir mahsur görmezler? gibi soruları cevaplayarak sunumunu tamamladı.

BAYDER Başkanı Fatih Dündar, Prof. Dr. Turgut Bayramoğlu’na sunumları için teşekkür ederek günün anısına teşekkür belgesi takdim etti.

Her hafta Cuma günleri gerçekleştirilen Kültür Sohbetleri; şiir sunumları, İmdat Sancar, Necip Yıldızoğlu, Uğur Dündar, Serdar Eslek, Mustafa Gökoğlan’ın sahne sunumları ve koro türküleriyle devam etti.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
GÜNDEM
173 Kez Görüntülendi.
Bayburt'ta 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı coşkusu
GÜNDEM
125 Kez Görüntülendi.
Anadolu Gençlik Derneği Filistin için pedal çevirdi
GÜNDEM
132 Kez Görüntülendi.
Bayburt'ta Öğretmenlerden 19 Mayıs Yürüyüşü
EĞİTİM
199 Kez Görüntülendi.
Türk Eğitim-Sen Bayburt Şubesi, Milletvekili Orhan Ateş'ten destek istedi
EĞİTİM
122 Kez Görüntülendi.
Bayburt'ta "Dinin Direği Namaz" konulu bilgi yarışması
GÜNDEM
162 Kez Görüntülendi.
Zekeriya Mevlütoğulları: "Faiz artırımları iptal edilmeli!"
EĞİTİM
140 Kez Görüntülendi.
Bayburt Belediyesi Aile Yaşam Merkezi Kütüphanesi öğrencilerin hizmetinde
GÜNDEM
150 Kez Görüntülendi.
Temsili askerlik töreni öncesi duygusal anlar yaşandı
YAŞAM
175 Kez Görüntülendi.
Bayburt'ta özel öğrenciler çiftlikte at bindiler
YAŞAM
314 Kez Görüntülendi.
Bayburt’ta 2023 yılında 198 adet ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası meydana geldi