Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde düzenlenen tanıtım etkinliğinde konuşan Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, coğrafi tescili alınan darğun otunun yapılan çalışmayla çeşitli ürün grupları şeklinde pazara sunulduğunu söyledi.
Tıbbi aromatik özellikleriyle de darğunun önemli bir bitki olduğunu vurgulayan Vali Epcim, “İdrar söktürücü, detoks özelliği mevcut. Sindirimi kolaylaştırıcı, anti bakteriyel özelliklere sahip. Uykusuzluğa ve eklem ağrılarına iyi geldiği yönünde araştırmalar mevcut. Tarhun’un çayını, sabununu, kolonyasını ve diğer ürünlerini Bayburt’un bir markası haline getirmeye çalışacağız.” dedi.
Bayburt’ta darğun üretiminin artırılmasına yönelik gerekli adımlartın atıldığını bildiren Epcim, “Milletvekilimiz Fetani Battal bu süreçte konuyla çok yakından ilgileniyorlar. Yalova’da tıbbi aromatik bitki üretimi yapan bir firma ile anlaşacağız. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli Bayburt ziyareti esnasında ilimizde on köyde tıbbi aromatik bitki üretiminin destekleneceği sözünü vermişti. Bu bitkilerden bir tanesi olarak tarhun için köylerimizde fide dağıtımı yapacağız. Tarım ve Orman Bakanlığımız da bu projemizi destekleyecek.” dedi.
"Bütün Bayburtlular bunu büyük bir teveccühle kabul edecek"
Milletvekili Fetani Battal ise darğunun Fransız ve Rus mutfaklarında tercih edilen önemli bir baharat olduğunu söyledi. Bitkiyi ulusal ve bölgesel pazara sunmak için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade eden Battal, “Bu çabalara Sayın Valimiz büyük bir heyecanla katkı sunuyor. Bunun mutfağında Tarım ve Orman İl Müdürümüz Selami Ersen ve personeli yoğun bir çalışma gerçekleştiriyor. Tüm bunları Bayburt markası olarak piyasaya sunduğumuzda göreceğiz ki; bütün Bayburtlular bunu büyük bir teveccühle kabul edecek, bu ürünlerin piyasada tutunmasına herkes gönüllü bir katkı sunacak.”diye konuştu.
Milletvekili Battal, çalışmalara Bayburt Üniversitesi’nin önemli katkı sağladığına vurgu yaptı. Üretimin artırılmasına yönelik çalışmalarda ekonomik anlamda bir dönümlük alandan elde edilen verimin 60 dönümlük buğdaya eşit olduğunun bildirildiğini kaydeden Battal, “Bu heyecan verici bir şey. Yalova’da tarımsal araştırmalar merkezi ile diyalog halindeyiz. Biz buraya aromatik bitkilerle ilgili yeni bir ufuk açmanın çalışması içerisindeyiz. İnşallah bu adımlar ürüne yansır ve Bayburt’taki köylümüzün ekonomisine ayrı bir katkı olarak yansır.” dedi.
Üretime ilk etapta yüz çiftçi ile başladıklarını bildiren Tarım ve Orman İl Müdürü Selami Ersen de, anavatanı Sibirya olan bitkinin benzer iklim şartları nedeniyle Bayburt’ta rahatlıkla yetiştiğini belirtti. Ersen, bitkinin bölgesel uyumunun son derece iyi olduğunu ve Coğrafi Tescil Belgesi’nin alındığını söyledi.
Bayburt’a has bir marka üretme hedefiyle Darğun Çayı, Darğun Sabunu, Darğun Kolonyası, Darğunlu peynir, lor ve lokum hazırlandığını aktaran Ersen, şöyle devam etti: “Şu an itibariyle piyasaya girdik. Biz sadece çay olarak değil tıbbi aromatik bitkiler sınıfına girmesi dolayısıyla insan sağlığına faydalı olacak biçimde kullanılmasını da istiyoruz. Bununla ilgili araştırma sonuçları elimizde mevcut. Şu an için yüz çiftçilik pazarımız var. Geçtiğimiz yıl kendi üretimimiz haricinde çitçilerimize 120 bin kök tarhun dağıttık. Şu anda Yalova’da 200 bin kök bizler için yapılıyor. Pazar açıldıkça üretimi artıracağız.”
Yargıyat Onursal Birinci Başkanvekili Abdulkadir İlhan da çalışmada emeği geçenleri tebrik etti.
Etkinliğe, Garnizon Komutanı Hava Savunma Albay Yusuf Diker, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, İl Genel Meclis Başkanı Süleyman Ağın, Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, AK Parti İl Başkanı Hacı Ali Polat ile kamu kurumlarının temsilcileri katıldı.
Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2020, 10:43