Kıbrıs Türklerini baskı ve katliamdan kurtarmak üzere “Ayşe Tatile Çıksın” parolasıyla 1974’te Türk Silahlı Kuvvetleri’nce gerçekleştirilen harekâtın üzerinden 45 yıl geçti. Harekât esnasında Mehmetçikler adaya barış getirmek ve Türklere yönelik katliamları engellemek adına destanlaşan kahramanlıklara imza attı. Harekâta katılan Bayburtlu Kıbrıs Gazilerine Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen törenle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Milli Mücadele Madalyası ve Beratı tevcih edildi.
Törende 45 yıl sonra madalyalarına kavuşmanın haklı gururunu yaşayan gaziler harekata ilişkin anılarını gözyaşlarıyla paylaştı.
Vali Cüneyt Epcim, törende Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının nişanesi olarak madalya ve beratların tevcihinin çok önemli olduğunu söyledi. Harekâtın boş amaçlar uğruna gerçekleştirilmediğine dikkat çeken Vali Epcim, “Özellikle gazilerimizin içleri rahat olsun. Son dönemde yaşadıklarımız Kıbrıs Barış Harekatı’nın ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkardı.” dedi.
Bölgenin yer altı kaynakları bakımından önemine işaret eden Vali Epcim, “Sondaj gemilerimiz şu an o bölgede çalışmalar gerçekleştiriyor. İşte bu çalışmaları bugün yapabiliyorsak, buradaki gazilerimizin o dönem verdiği mücadelenin eseridir. Bu manada sizlerle ne kadar gurur duysak azdır. Hepinizle gurur duyuyoruz.” diye konuştu.
Vali Epcim, harekat esnasında şehit olanlar başta olmak üzere tüm şehitlere Allah’tan rahmet diledi.
Garnizon Komutanı Hava Savunma Albay Yusuf Diker ise Türk Milleti’nin tarihi boyunca elde ettiği şanlı zaferlerin Türk Milleti’nin bağrından çıkardığı Mehmetçiğin eseri olduğunu kaydetti. Mehmetçiğin şehit ve gazilerden aldığı manevi güçle üzerlerine düşen görevi her şart ve koşulda yerine getireceğini belirten Albay Diker, “Malazgirt’te, İstanbul’un Fethi’nde, Çanakkale Zaferi’nde, Kurtuluş Savaşı’nda, Kore’de ve Kıbrıs Barış Harekatı’nda ete kemiğe bürünen bu asil ruh 15 Temmuz hain darbe girişiminin yok edilmesinde, Irak’ın kuzeyinde ve Suriye’de yürüttüğümüz terörle mücadele harekatının tüm safhalarında kendini göstermeye devam etmektedir. Bilinmelidir ki; üzerinde yaşadığımız bu topraklar yüz yıllardır şüheda toprağı, gaziler otağıdır. Sonsuza kadar da böyle kalacaktır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti tarafından sizlere tevdi edilen Milli Mücadele Madalyası bir nişanedir. Sizlere takdim edilecek bu madalya aynı zamanda KKTC’nin bağımsızlığının da işaretidir.” ifadelerini kullandı.
Törende 45 yıl öncesini yeniden yaşadığını dile getiren Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci de harekat döneminde üniversite öğrenimine devam etmekte olduğunu ve aynı sıraları paylaştığı bir çok arkadaşının harekata katıldığını belirtti. Arkadaşlarıyla yeniden bir arada olmanın kendisini heyecanlandırdığını aktaran Başkan Pekmezci şunları söyledi: “Millet olarak asırlardan beri o topraklar için can veren şehitlerimiz ve gazilerimizi burada tekrar yad ettik. Millet olarak inançlarımızla, kültürümüzle dünden bugüne taşıdığımız değerlerimizle toprak diye bildiğimiz ama toprak uğruna can verenlerin kan vererek vatan yaptığı bir coğrafyada yaşıyoruz. Onun için bugün burada tüm gazilerimiz ve şehit yakınlarımızla bir arada olmanın mutluğu içerisindeyiz. Selam size bu vatan için can verenlerin mensupları ! Selam size bugün burada gazi olarak oturanlar ! Sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.”
Konuşmaların ardından 20 Kıbrıs Gazisine Milli Mücadele Madalyası ve Beratı tevcih edildi. Tören gazilerle toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Milli Mücadele Madalyası ve Beratı tevcih edilen gaziler ise şu isimlerden oluştu; Gazi Faik Adıgüzel, Gazi Tahir Ayengin, Gazi Köksal Aksakal adına Sevim Aksakal, Gazi Hükmü Çağlayan, Gazi Ayvaz Çelik, Gazi Nevzat Gülmez, Gazi Eşref Kabak, Gazi Selahattin Kaldırım, Gazi Necmettin Kani, Gazi Rahmi Karabulutoğlu, Gazi Nizam Kılıç, Gazı Sıtkı Mercan adına Adibe Mercan, Gazi Hidayet Şeker, Gazi Yaşar Şeker, Gazi Ömer Durgut, Gazi Coşkun Uzun, Gazi İsmail Yıldızhan, Gazi Kadim Bilen, Gazi Fahri Şentürk ve Gazi Orhan Kavalcı.