İl Jandarma Komutanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen toplantıda, katılımcılara “Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi”, “Erken Yaşta Evlilikle Mücadele”, “Kadına Şiddet Konusunda Muhtarların Görev ve Sorumlulukları” anlatıldı.
Programda konuşan Demirözü Kaymakamı Ömer Coşkun, söz konusu şiddet olaylarının bildirilmemesinin en büyük sebeplerinden bir tanesinin kimsenin olaya karışmak istememesi olduğunu belirterek, “Bir vatandaş olarak insan ister istemez tereddüt ediyor. Bu konuda arkadaşlarımızı cesaretlendirmemiz lazım” dedi.
Kamu görevlileleri olarak bu konunun teknik noktasına odaklanmaları gerektiğini bildiren Coşkun, “Cenneti ayakları altına verilen bir varlığın maalesef toplumda bu duruma gelmesinin sebeplerinin daha iyi irdelenmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Böyle bir medeniyetin temsilcileriyiz ama maalesef geldiğimiz nokta bu” ifadelerini kullandı.
Kadına şiddet konusunda tüm vatandaşların hassasiyet göstermesi gerektiğini vurgulayan Coşkun, “Bu toplantının konusu böyle bir şey başımıza gelmeden, veya gelme ihtimali olduğunda bizler kamu görevlileri olarak neler yapmak durumundayız. Bu ölçüde de elbette zan altında kalmadan, arkadaşlarımızı rahatlatacak ölçüde hareket etmek gerekir. ‘Zulme sessiz kalan dilsiz şeytandır’ diyor bizim medeniyetimiz. Böyle bir konu olduğunda bunu mutlaka dert edinmemiz gerekiyor. Ben bu konuda gerekli hassasiyeti tüm muhtar arkadaşlarımızın göstereceğine inanıyorum.” diye konuştu.
Her 10 kadından 3'ü şiddete maruz kalıyor
Türkiye’de her 10 kadından 3’ünün şiddete maruz kaldığını anlatan Sosyolog Ayhan Akaslan, kadınların genellikle en eşleri veya birlikte yaşadıkları kişilerden şiddet gördüğünü anlattı. Akaslan, “Aslında bir kadın kendini en çok güvende hissettiği kişinin yanında veya en güvende hissettiği yerde şiddete uğruyor. 20 yıl 30 yıl boyunca sürekli olarak şiddet gören kadınlarımız var. Bu süre boyunca gerek çocukları için gerek gideceği yeri olmadığını düşündüğü için susmuş kadınlarımız var.” dedi.
“Önyargılı davranma hakkımız yok!”
Mağdurdan gelen şikayetlere karşı kesinlikle ön yargılı davranmadıklarını vurgulayan Akaslan, “Bize gelen kadınlara kesinlikle hiçbir şekilde önyargılı davranma gibi bir hakkımız yoktur. Bize anlatılan neyse biz bunu olduğu gibi gerekli mercilere ulaştırmakla mesulüz. İşin içinde eğer başka bir şey varsa bu zaten yargı yoluyla ortaya çıkıyor. Ama biz ilk görüşmede kesinlikle sorgulayıcı bir tavır takınmayacağız” dedi.
Alo 183'e herkes başvurabilir
Kadına yönelik şiddette yasal düzenlemeler hakkında muhtarlara bilgi veren Sosyal Çalışmacı Mihrace Ebru Özcan, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM)’in mağdurlara yönelik çalışmalarından bahsetti.
Alo 183 telefon hattına sadece mağdurun değil tanıkların da başvurabileceğini anımsatan Özcan, “Alo 183 7/24 çalışan bir hat. Ve sadece şiddet mağdurları değil şiddete tanık olan herkesin başvuracağı bir hat. Siz oraya başvuruda bulunduğunuzda bu ihbar bizim sistemimize düşüyor ve biz gerekeni yapıyoruz” dedi.
Uzaman Jandarma Taner Işık ise “Kadına Şiddet Konusunda Muhtarların Görev ve Sorumlulukları” konusunda bir sunum yaptı.
Toplantı muhtarların soru ve görüşlerinin ardından son buldu.