BİLİNMEYEN BİR KUTLAMA YAŞLLILARHAFTASI

İnsan bir beden ve ruhtan yaratılan yeryüzünün en değerli varlıklarındandır. Taki anne rahmine düştükten sonra dünyaya gözünü açışıyla yani doğumla hayat başlar, yaşamla mücadele eder yılların yorgunluğuna yenik düşerek dünyadaki ömrünü tamamlar. İnsanoğlu yaşam boyu çeşitli evrenlerden geçerken ilerisi için düşündüğü şey hiç şüphesiz ki; Yaşlılıktır.

İlk insandan bugüne, insan daha iyiye, daha güzele, doğru bir ilerleme içindedir. Kişiler arası ilişkiler kuramında kabul edilme, değerli olma, ait olma,yapabilme, yaşam kalitesini artırma, spor tanlık ve yaratıcılık, kişisel zenginleşmeye doğru sürekli ilerleyen bir harekettir. Bu hareket bir gün kendimiz ve sevdiklerimiz için ölüm ve yaşlanma gerçeği ile bireyi yüz yüze getirecektir.

Yaşlı nüfustaki artış, önemli toplumsal sorunları da beraberinde getirmektedir. Endüstrileşme ve ekonomik durum, sosyal yapıyı etkileyerek aile kurumunda küçülme ve çekirdekleşmeye yol açmıştır. Bu durum yaşlının toplumsal ve aile içi statüsünün değişmesine neden olmuştur.

Günümüzde insanların yaşamları boyunca hayat mücadelesi sonunda bir gün yaşlanınca ne olacağı artık üzerinde en çok durdukları konu olmaktadır. Yarın yaşlanınca evladının bakıp bakmayacağından ümidi bile

kalmayacak noktaya gelmişiz. Oysa onu büyütürken nasıl bin bir çileyle büyüttüğü yada ne gibi zevki sefa içerisinde yaşattığı şimdi ise onun yaşlanınca ona kucak açtığı evladı. Sosyal ve kültürel patlamada ki yabancılaşma ile aile mevhumunun gittikçe kaybolduğu bu dönemlerde yaşlılık toplumun ve devletin en önemli görevi haline gelmiştir.

Oysa ki; Bayburt’ta aile yapısı her ne kadar eskisi gibi çocuklarını evlendirirken bir evde getirmese de, ayrı bir ev açarak yine onu kanatları altına alarak birlik ve berberliklerini sürdürmektedir. Çünkü geçmişte yaşanan toplu aile bireyi yaşam şekli, şimdi yaygın aile düzeni ile ilişkiler sürdürülmektedir. Her zaman aile büyüğü toplumdaki söz hakkı ve saygınlığı korunmaktadır. İnşallah bundan sonra ki nesillerde yarın ne olacağını bilen bilinçli bir toplum olarak yetişerek yaşlılara sahip çıkarlar. Yaşlılar sadece Huzur evlerinde aranmaz.

YORUM EKLE