Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, yaz sezonunu yonca biçme etkinliğiyle açtı. Müzenin kurucusu Kenan Yavuz ile köyden vatandaşların katıldığı etkinlikte müze bahçesinde oluşturulan alan tırpan ile biçildi.
Hikaye ve Türkülerin anlatıldığı etkinlikte müze bünyesinde yer alan tandırda pişen yemekler davetlilere ikram edildi. Tandır başında türküler seslendirildi, yaşanmışlıklar anlatıldı.
Etkinlik sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlandı. Yavuz yaptığı açıklamada, yaz sezonu boyunca önemli etkinliklere imza atacaklarını, her pazar günü ise köy gelenekleri ile alakalı çeşitli etkinlikler planladıklarını ve bunun ilkini gerçekleştirdiklerini söyledi.
Müzede geçmişteki sosyal, kültürel yaşamı simgeleyen faaliyetleri insanların dimağında canlı kılmak istediklerini vurgulayan Yavuz şunları kaydetti: “Artık bu topraklardan göç etmenin durması gerektiğini düşünüyorum.
Çünkü , iş, elektrik, yol, okul yoktu, göç ediliyordu. Şimdi buraları canlandırmaya çalışıyoruz, istiyoruz ki artık bu göç dursun, yeni nesil bizim yaşadıklarımızı yaşamasın.
Çünkü bu topraklarda artık her şey var. 25 dakika mesafede üniversite var. Altyapılarımızı devlet yaptı. Bunun için artık herkes doğduğu yerde doymalı ve bu toprakların mahzunluğu sona ermeli diyoruz”
Müzemizin temel amacı ; Göçü durdurmak köylerde de yaşanılabilir olduğunu göstermektir.
Devletimiz köyde ki hane sayısına bakmaksızın suyunu ve elektriğini veriyor. Şartlar değişti artık bir telefon ile doktor ve ambulans 10 dakika da geliyor. Fakat göç devam ediyor. Bu göçün ekonomik bir sebebi yok , çünkü çiftçilik ve hayvancılık güzel bir geçim kaynağı.
Köyde ki insanlar şehir de yaşayan insanlardan 10 kat daha az çalışarak refahı elde edebiliyor. Çiftçiye , Hayvancılığa ihtiyacımız varken göç etmenin hiç bir nedeni yoktur.
‘’Geçmişi ile buluşmak isteyenleri müzemize davet ediyoruz’’
Yavuz, etkinlikte yaptığı açıklamada, “Anadolu’nun kadim toprakları Bayburt’tan; Dede Korkut’un, Şair Zihni’nin, Ağlar Baba’nın, Aşık Hicrani’nin, Dede Paşa’nın diyarından herkese selam olsun.
Müzemiz geçmişi bugüne, bugünü geleceğe taşımak amacıyla kuruldu. Anadolu’nun kaybolmaya yüz yutmuş güzelliklerini, değişmemesi gereken güzelliklerini modern zamana yenilmemek , ezdirmemek için burada küçük bir direniş noktası oluşturduk.
Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2020, 12:44