Kenan Yavuz Etnografya Müzesi Kurucusu Kenan Yavuz, basın mensupları bir araya gelerek, 2022 yılı müze etkinliklerini değerlendirdi.
Müze Kurucusu Kenan Yavuz, Avrupa’dan alınan iki büyük ödülün ardından yurt genelinden ziyaretçi sayısında büyük bir artışın yaşandığını söyledi. Müzenin 2022 yılında 10 ayda 35 bin ziyaretçiyi ağırladığını ifade eden Yavuz, müzenin yerel, ulusal ve uluslar arası basında 5 binin üzerinde habere konu olduğunu belirtti.
Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, 2022 yılını değerlendirdi. Müze kurucusu Kenan Yavuz, müze yönetim kurulu üyeleri Serpil Yavuz, İrfan Yavuz, Gözde Yavuz ve Furkan Yavuz, Müzenin Sanat Tarihçisi Aleyna Kurtoğlu ile birlikte basın mensupları bir araya geldi.
Loru Han’da gerçekleşen basın toplantısında 2022 yılını değerlendiren Kenan Yavuz, 2021 yılı mayıs ayında Estonya’da Avrupa Müze Formu tarafından verilen Silletto ödülünü aldıktan sonra müzecilik zirvesine katıldıklarını ve panellerde bildiri sunduklarını ve Anadolu kültürünü, Bayburt’u, Beşpınar’ı tanıttıklarını söyledi.
21 Mayıs’ta Silletto ödülünü Cemal Reşit Rey Salonu’nda gerçekleştirilen ve Burcu Soysev ile Devlet Sanatçısı Gülsin Onay’ın sahne aldığı özel bir gece ile kutladıklarını bildiren Yavuz, KUDAKA desteği ile Habitat TV ortaklığınca çekilen ‘Bir Sahiplenme Hikayesi’ni İstanbul’da gösterime sunduklarını belirtti.
30 Haziran 2022 tarihinde Avrupa’dan bir ikinci ödül olarak Avrupa Birliği Kültür Mirası/Europa Nostra ödülüne layık görüldüklerini ifade eden Yavuz, Avrupa ve Türkiye'de iki ödüle birden sahip olan ilk ve tek kurum olduklarını hatırlatarak, Kültür Bakanlığı’nın kutlama mesajında ödülün bu yönüne vurgu yapıldığını söyledi.
21 Temmuz’da Bayburt Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Dede Korkut şölenlerinde ‘Yılın Kültür Adamı’ ödülüne layık görüldüğünü dile getirerek, Bayburt Üniversitesi’ne teşekkür eden Yavuz, şölenlerin bir gününün müzede gerçekleştirildiğini, programda Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Gökdaş’ın kişisel resim sergisi ve Yasemin Güzel, Serdar Eslek, Burcu Soysev’in katıldığı konserin yer aldığını hatırlattı.
21 Ağustos’ta gerçekleştirilen Harman Festivali’ne değinen Yavuz, “Dünyada bir ilk olarak buğday tarlası ortasında konser programı düzenlendi. İstanbul Opera Topluluğu Anadolu türkülerini seslendirdi, devlet sanatçısı Gülsin Onay ise misafirlerimize akıllarda iz bırakan bir konser verdi. Bu programa özellikle Bayburt dışından gelenler daha yoğundu” dedi.
26 Eylül’de Prag zirvesine katıldıklarını ve Avrupa Birliği Kültür Mirası/Europa Nostra ödülünü aldıklarını aktaran Yavuz, Prag’ta Büyükelçilik resepsiyonuna katıldıklarını, 3 gün süren etkinliklerde yer aldıklarını ifade etti. Yavuz, Europa Nostra’ya sunulan, üzerinde Bayburt’un köylerinin eski ve yeni isimlerinin yazılacağı anıt projesinin ise devam ettiğini, çok kısa bir sürede açılışının gerçekleşeceğini kaydetti.
Beşpınar köyünün, müze ile entegre bir şekilde gelişimine katkı sunmak adına kurulan Beşpınar Kadınlar Derneği faaliyetlerinden de bahseden Yavuz, köy halkının bu çalışmalara maddi ve manevi destek verdiklerini, Bayburt Belediyesi ve Demirözü Belediyesi’nin çalışmaları finansal yönden desteklerini dile getirdi.
Müzenin ziyaretçi sayısının Avrupa’dan alınan ödüller sonrası arttığına da değinen Kenan Yavuz, bu yıl 35 bin ziyaretçiyi ağırladıklarını ve bu sayının giderek artacağını, müze sanat tarihçisi Aleyna Kurtoğlu öncülüğünde yapılan bir çalışma ile dijitalleşme adımları attıklarını ve müzeyi barkod uygulamasına geçirdiklerini sözlerine ekledi.
Yönetim kurulu üyelerinden değerlendirmeler
Müze yönetim kurulu üyelerinden Furkan Yavuz, müzenin hedeflerinden bahsettiği konuşmasında, Bayburt’ta bulunan tüm tarihi mekânlarla bir bağ kuracak şekilde planlamalar yaptıklarını; tasarımcı Gözde Yavuz, kadın istihdamını önemsediklerini, yöresel desenleri günümüz modasında görünür kılacak çalışmalara imza attıklarını ve bunların pazarının oluşması üzerinde çalıştıklarını; İrfan Yavuz ise müzenin gelecekteki finansal sürdürebilirliği hakkında bilgi verdi. İrfan Yavuz, müzenin vakıf ve Loru Han üzerine kurulan Ezgert Turizm A.Ş. üzerinde finansla giderlerinin karşılandığını, Loru Han’ın doluluk oranının artırılması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Yavuz, İstanbul’da otomotiv sektöründe kurdukları şirketin ana sözleşmesine müzeye bağış konusunda bir madde eklendiğini de sözlerine ekledi. Müzenin kuruluşundan bugüne büyük emek sahiplerinden biri olan ve son dönemde Loru Han mutfağına dokunuşları ile takdir toplayan Serpil Yavuz da müzenin kuruluş hikâyesinin ana temasının sevgi olduğunu söyledi. Sahiplenme duygusunun sevgi ile oluştuğunu, bunun müzede çok bariz görüldüğünü söyleyen Serpil Yavuz, “Bizi başından beri motive eden sevgi. Biz başkalarının ifadesi ile ‘samimiyet müzesi’yiz. Güzelliklerin paylaştıkça çoğaldığını birebir yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Kenan Yavuz'a teşekkür eden Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Murat Okutmuş, müzenin Bayburt'a katmış olduğu tüm değerlerden dolayı teşekkür etti. Kenan Yavuz'un bulunduğu tüm görevlerde memleketine duyduğu aidiyet duygusunu ön plana çıkardığını ve bu anlamda Bayburt'a ve Bayburt insanına önemli katkılar sunduğunu ifade eden Okutmuş, basın camiası olarak bu güzellikleri yansıtmanın sevincini yaşadıklarını dile getirdi.