Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde 4 yıllık lisans eğitimini tamamladıktan sonra memleketi Bayburt’a diyet danışmanlığı açan Diyetisyen Beyza Elif Varınca hizmet vermeye başladı.
Şair Zihni Caddesi’ndeki ofisinde Bayburt halkına hizmet vermeyen başlayan Diyetisyen Beyza Elif Varınca, sağlıklı bireylerin oluşmasının en önemli aşamasının sağlıklı beslenmeden geçtiğini belirtiyor.
İnsan sağlığı açısından hayati önem taşıyan ve son yıllarda özellikle internet ortamlarında önerilen kürler ile çok sayıda insanın sağlıklı iken hastalıklarla mücadele eder bir hale getiren diyet konusu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Diyetisyen Beyza Elif Varınca, diyetisyenlik mesleğinin insan sağlığı açısından önemli bir yeri olduğunu hatırlattı.
Diyetisyenliğin toplumda ‘zayıflatma doktoru’ gibi isimlerle anıldığını belirten Varınca, “Aslında diyetisyenlik mesleği insanın anne karnında başlayıp yaşadığı süreç boyunca birlikte olduğu beslenme konusuyla ilgili uzmanlık alanı. Hastalıktan korunmak için nasıl beslenilmeli, oluşmuş bir hastalığın ilerlemesine beslenme ile nasıl engel oluruz, gebelik emziklilik gibi özel durumlarda nasıl beslenilmeli, topluma yemek hizmeti verilen kurumlarda besinin satın alınmasından servisine kadar sağlıklı ürün sağlanılması gibi başlıkları içeren birçok eğitim aldık” dedi.
Beslenmeyi; vücudun gereksinimi olan enerjiyi sağlamak için besin ögelerinin vücuda alınması yönünde açıklayan Varınca, “Tabi bu bizim nesnel bir tanımımız içinizden birileri çıkıp ‘hayır ben canım istediği için besleniyorum, ben yemek yemeyi seviyorum’ da diyebilir. Sonuç olarak beslenme anne karnında başlar ve ölene kadar devam eder. Temel bir ihtiyaç olması nedeniyle vazgeçilmezdir ve hayatımızı çok derinden etkiler. Küçük birkaç örnekten gidecek olursak vücuda yeterli demir alımının sağlanmadığını, yeterli ve dengeli beslenmediğinizi, ne yediğinize dikkat etmediğinizi düşünelim. Sizin için ufak bir mineral eksikliği gibi görülebilir ancak demir eksikliği halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi şeklinde kendini gösterecektir. Şimdi de herhangi bir önlem almadığınızı varsayalım. Kansızlık ilerleyecek ve muhtemelen sosyal yaşantınızı olumsuz yönde etkileyecek ve hatta hayati sonuçlara neden olacaktır” diye konuştu.
“Beslenme hastalık oluştuktan sonra dikkat edilmesi gereken bir durum değil, beslenmeye hastalık oluşmadan önce ve hastalıklardan korunmak için dikkat edilmelidir” diyen Diyetisyen Beyza Elif Varınca, ‘zayıflatma’ kendi tabirleri ile ‘kilo kontrolü sağlama’nın dışındaki hizmetlerinden de bahsederek, “Biz ‘diyetisyen’ olarak bazen fenilketonürisi olan bir çocuğun yaşamını hastalığın ilerlemesine engel olacak şekilde beslenmesini sağlar, bazen uygun bir planlama ile böbrek hastalığının diyalize kadar gitmesine engel olur, bazen oral beslenme imkanı olmayan bir hastanın gereksinimlerinin karşılanmasını planlayarak yaşamına devam etmesine yardımcı olur, bazen ufaklıkların büyüme ve gelişmesini sağlayacak dengeli menüler planlar, bazen ise ‘çok zayıf’ bireylerin kilo almasına yardımcı oluruz. Yani biz diyetisyenler sadece ‘zayıflama’ya yardımcı olmuyoruz aksine bazen ‘kilo aldırma’mız dahi gerekebiliyor. Bizim için önemli olan ‘zayıf’ olmanızdan ziyade sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmiş bireyler olarak mutlu olmanızdır.” şeklinde konuştu.
Topsakal: "Daha sağlıklı nefes alabildiğimi hissedebiliyorum"
Öte yandan Diyetisyen Beyza Elif Varınca’nın yaptığı kontroller sonrası verdiği beslenme önerisiyle 1 haftalık kısa bir süre içerisinde 2 kilo kadar fazla kilolarından kurtulduğunu aktaran Mehmet Topsakal, “Beslenme bir insan için en önemli şey aslında. Yediklerimizin kalorilerini, vücudumuza olan zararını bilmiyoruz. Bu yüzden ben diyet merkezinden bu konuda destek aldım ve kısa bir süre zarfında beslenme önerisi etkisini gösterdi. 2 kilo verdim, beslenmeme dikkat ediyorum ve daha sağlıklı nefes alabildiğimi hissedebiliyorum” diye konuştu.