Gazetemiz Köşe Yazarlarından Nahit İMAÇ’ın yedinci kitabı olan “ŞİİRLER DE BAYBURT (100 Şair 100 Şiir)” adlı eser çıktı

Gazetemiz köşe yazarlarından Nahit İMAÇ’ın yedinci kitabı olan “ŞİİRLER DE BAYBURT (100 Şair 100 Şiir)” adlı eser çıktı; Bayburt temalı şiirlerin ilimizde sadece daha önce yine Nahit İmaç tarafından derlemesi yapılmış olan şiirlerin genişletilmiş baskı olarak günümüz şairlerinin şiirlerinden de esinlenerek Bayburt’ta okurlarına sunulmuştur.

Gazetemiz Köşe Yazarlarından Nahit İMAÇ’ın yedinci kitabı olan “ŞİİRLER DE BAYBURT (100 Şair 100 Şiir)” adlı eser çıktı

Gazetemiz köşe yazarlarından Nahit İMAÇ’ın yedinci kitabı olan “ŞİİRLER DE BAYBURT (100 Şair 100 Şiir)” adlı eser çıktı; Bayburt temalı şiirlerin ilimizde sadece daha önce yine Nahit İmaç tarafından derlemesi yapılmış olan şiirlerin genişletilmiş baskı olarak günümüz şairlerinin şiirlerinden de esinlenerek Bayburt’ta okurlarına sunulmuştur. Sayın Nahit İmaç kitabın önsözünde Bayburt Şair ve Şiir hakkında görüşlerine yer vermektedir, Halayı çeke çeke büyüdü soyum Ben buralı değil, BAYBURT çocuğuyum, Elde azık, belde ayran tası var Ben neylerem yaban elde güzeli BAYBURTLU’mda güzellerin hası var (Bayburtlu) Kemalettin KAMU ‘’Bayburt Kültürü zenginliğini geçmişten günümüze kadar yaşamasının çoğunu manevi değerlerden almıştır. Bu manevi değerler onları bağrına basan toprağı, vatan hasreti, milli değerleri ve yetiştirdiği şahsiyetlerin iman ve ruh güzelliklerinden alan alim ve şairleridir. Onun içindir ki Bayburt aynı zamanda Evliyalar ve Şairler Diyarıdır.

Çünkü onun yetiştirdiği edebiyatımıza mal olmuş ve günümüze kadar yaşatılmış nice ünlü kişileri mevcuttur. Bayburt için ünlü kişiler diyarı demiştik. Zihni, Celali, Hicrani, İrşadi Baba, Ağlar Baba, Süleyman Ruhi; Bayburtlu Hilmi; Oslu Hocası; Dede Paşaları; Kemal Yanbeği ve daha nice ünlü kişileri bağrına basmaktadır. Onun için Bayburt’ta şiirin ve şairin ayrı bir anlamı ve yeri vardır. Herkes sıkça söylediği bir söz vardır: “Her Bayburt’lu Şair doğar” diye; herkes bir manada, kabiliyeti nispetinde az veya çok şair. Belki de hayat bir şiir. Bu manada şiiri anlatmanın zor olduğunu kabul etmek gerek. Onun için şair sayısınca şiir vardır dersek yanılmamış oluruz. Öyle ki; her Bayburt’lu yüreğinde ki hisleriyle, gönlüyle, duygularıyla, ruhuyla ve dahası bütün hayatları boyunca Bayburt’luyum diyen herkes yiğitliğiyle, vatan aşkıyla, gelenek ve göreneğiyle, milli birlik ve beraberliğinin üstünlüğü için içinde yatan sevgisiyle şair doğar ve şiir hazinesine sahiptir. Bayburtlu olmayıp ta Bayburtta ilgi duyan ünlü şairlerimizde bulunmaktadır Orhan Şaik Gökyay, Behçe Kemal Çağlar, Rasim Eyüpoğlu gibi Bayburt’a şiir yazmışlar.

Şiiri genel olarak; gerek içerik gerekse söyleyiş bakımından etkilemeye, duygulandırmaya yönelik söz sanatı şeklinde tarif ederler. Belki de bunun için şiir, insan hayatının vazgeçemeyeceği bir öğesi durumundadır.“Şiir, şairlere ait bir kısım solmayan çiçekler ve bu çiçeklerin çevreye saldıkları kokular demektir. Toprağı temiz, suyu duru, tohumu da belli olduktan sonra bu çiçeklerin renk ve kokusuna doyulmaz.”
 

Türk Milleti şair olarak bilinir. Bizde de bir söz vardır; Her Bayburt’lu Bir Şair’dir deriz. Hal böyle iken Bayburt’lu haliyle şiir gecelerini kuşkusuz kaçırmaz. Sayın Yahya AKENGİN Hocamın şiir üzerine birkaç görüşünü aktarayım. ”Bayburt, tarihte ve günümüzdeki kıymetini maddi güzelliklerinin yanı sıra, manevi güzellikleriyle kabul ettirmiş illerimizdendir. Bu manevi güzellikler elbette ilimdir, sanattır, kültürdür, ahlaktır ve imandır. Bayburt’ta şiirin ve şairin ayrı bir anlamı olduğunu belirtmek isterim.”der. Ve Şiiri “güzelliğin nefes almasıdır” diye tarif edenler vardır. Bu güzelliğin daha çok “manada güzellik “ olduğunu da belirtmek gerek. Şiir... Bu büyük sesin insanoğlu kadar uzun bir geçmişi var. Diyebiliriz ki: Kaynağını güzellikten alan ve iç dünyamızı yansıtan bir sestir şiir. Ama onu böylesi tanımlarla kim sınırlayabildi ki, der “Şiirlerde Bayburt” adlı eserle sizleri başbaşa bırakıyorum.’’ diyerek sözlerini tamamladı. Not: Şiir kitabı 15 yakın internet sitesinde satışa sunulmaktadır.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Kadir Yildiz
Kadir Yildiz - 4 yıl Önce

Siyasete bulastiginiz icin artik bir cok kisi Din Gorevlilerine guvenmiyor. Insanlarin bir kismini dinden soguttunuz. Diyanetin butcesi 8 bakanligin butcesinden daha buyuk. AKP döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 1,5 milyon TL’ye satın aldığı lüks araç, kentteki müftülerin kullanması amacıyla İstanbul İl Müftülüğü’ne tahsis edildi. Audi A8 Long marka olduğu öğrenilen aracı, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın da İstanbul seyahatlerinde kullandığı belirtildi. İddiaya göre, değeri 1,5 milyon TL olan aracı çok beğenen Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, aracın Ankara’ya çekilmesini istedi. Siz hala bu fakir milletten utanmadan sadaka toplayin.

SIRADAKİ HABER