Bayburt’ta bu yıl 25.’si düzenlenen “Bayburt Dede Korkut Uluslararası Kültür ve Sanat Şöleni” renkli görüntülerle başladı.
Etkinliklere katılan protokol üyeleri, çeşitli ülke ve şehirlerden gelen halk oyunları ekipleri ve vatandaşlar mehteran takımı eşliğinde Akşemseddin Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi boyunca kortej yürüyüşü gerçekleştirdi.
Daha sonra Saray Bahçesi’nde devam etkinlikte Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi ekibi SoloTürk F-16 Gösteri Uçağı, Bayburt semalarında birbirinden güzel hareketler sergileyerek, alanı dolduran insanlara unutamayacakları dakikalar yaşattı. Gösterinin ardından vatandaşlar pilotlarla fotoğraf çekilebilmek için kuyruk oluşturdu.
“Dede Korkut denilince akla Bayburt geliyor”
Etkinlikte konuşma yapan Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, Dede Korkut denilince akla Bayburt geldiğini söyledi.
Dede Korkut’un tüm dünyanın ortak değeri olduğunu sözlerine ekleyen Pehlivan şöyle konuştu: “Dede Korkut Türk dünyasının ortak bir değeri, dünyanın ortak bir değeri Özellikle UNESCO Somut Olmayan Dünya Kültür Mirası Temsili Listesi’ne girmekle birlikte bu özelliği dünya tarafından da kabul edilmiş oldu. Bir yandan Bayburt Belediyemiz başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların yapılan etkinlikler, bir yandan Bayburt Üniversitemizin Dede Korkut Araştırma Merkezi ve üniversite olarak yıl boyunca devam ettirdiği ulusal ve uluslar arası etkinlikler sayesinde inanıyorum ki, gelecekte hem Dede Korkut’tan hem Dede Korkut ve Bayburt’tan çok daha fazla bahsedilecek ve bu ulusal ve uluslararsı etkinliklerde artarak devam edecek. Dede Korkut’un verdiği mesajlar önemli gençlerimizi, çocuklarımızı bu mesajlarla buluşturmak durumundayız. Çünkü Dede Korkut aileden ve ailenin öneminden bahsediyor. Birlikten kardeşlikten, paylaşmaktan bahsediyor”
Battal, “Bu hikayeleri çocuklarımıza aktarmamız lazım”
Bayburt Milletvekili Fetani Battal da Dede Korkut’un verdiği mesajların gelecek nesillere aktarılmasının önemine değindi.
Battal, “Eğer Bizler hikayelerimizi çocuklarımıza anlatmazsak onlar kendi çocuklarına başkalarının hikayelerini anlatırlar. Onun için bu program ve devamında yapılacak kültürel çalışmalar çok önemlidir. Biz onlara nakledeceğiz onlar vicdanlarına en derin izlerle nakşedecek ve biz bu aziz milletin çocukları olarak idealimiz olan yolculuğumuza devam etmeye var gücümüzle çaba göstereceğiz.” İfadelerini kullandı.
Destici, “Dede Korkut’u yaşatma sorumluluğumuz var”
Etkinliklere katılan Büyük birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici de bir konuşma yaptı.
Dede Korkut’un Türk İslam tarihindeki öneminden bahseden Destici,
“Türk edebiyatımızın, fikir dünyamızın büyük üstatlarımızdan Fuat Köprülü der ki, “Terazinin bir kefesine Dede Korkut’u diğer kefesine de bütün Türk edebiyatını koysanız Dede Korkut ağır basar” onun için hepimizin bu bilinçle hareket ederek Dede Korkut’u yaşatma sorumluluğumuz var” dedi.
Destici, ayrıca Dede Korkut’un UNESCO Somut Olmayan Dünya Kültür Mirası Temsili Listesi’ne girmesinin ülkemiz için büyük mutluluk olduğunu belirterek, daha nice eserlerin bu listeye dahil olabileceğini kaydetti.
Pekmezci: “Binlerce Bayburt sevdalısının bir araya gelmesine vesile oluyor”
Bayburt belediye Başkanı Hükmü Pekmezci’de yurtdışı ve yurtiçinden binlerce misafire ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını kaydetti.
Şölenlerin kente ekonomik ve kültürel katkı sağladığını belirten Pekmezci,
“Bugün Kop’tan başlayıp Soğanlı’da yankılanan ve bir ili baştanbaşa saran heyecan fırtınası ile doluyuz. Bu fırtına ilimizin geleceğine yeni ufuklar açan, her yıl biraz daha közlenen, alevlenen bir düşüncenin ilimize sosyal, kültürel ve ekonomik boyutta yaptığı katkı ile gerçek manadaki yerini almaktadır” dedi.
Şölenlerin çeşitli nedenlerle baba ocağından, toprağından uzaklarda hayat mücadelesi veren binlerce Bayburt sevdalısının bir araya gelmesine ve kavuşmalarına vesile olacağını vurgulayan Pekmezci, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Manada birliğimize, dirliğimize vesile olan Dede Korkut’un manevi kimliğinde bizi bir araya getiren bu mutlu günde, Ata yurttan Ana yurda köprüler kurulur. Düşünceler yumağı oluşur öbek öbek.
O düşünceler, kilim olur, ihram olur, sanat olur ellerde, şiir olur, türkü olur dillerde. O düşünceler Alplerle Erenlerin el ele verdiği şanlı bir destan silsilesi oluşturur. O düşünceler Malazgirt’ten Mohaç’a, Dumlupınar’dan Sakarya’ya uzanan tarihin altın sahifelerini yazarlar.
O düşünceler Hoca Ahmet Yesevi’den Mevlana’ya, Hacı Bektaş-ı Veli’den Yunus Emre’ye, Şeyh Edebali’den Ak Şemsettin’e, Fuzuli’den Baki’ye, Namık Kemal’den Mehmet Akif’e kadar şair ve düşünürlerimizle, Ergenekon’dan Manas’a ve Dede Korkut’a kadar destanlarımız aynı kültürün harçları ile yoğrulur ve o yoğrulan düşünceler bazen toy olur, düğün olur, şölen olur gönüllerde.
Bu şölen Zihnilerin, İrşadilerin, Celalilerin, Hicranilerin ve daha nice hak ve halk sevdalılarının, günümüz ozanları ile kucaklaşma günleri olacak.
Sıladan gurbete, gurbetten sılaya uzanan hasret yolları olacak. O yollar büyüyecek, uzayacak ve Bayburt’tan Anadolu’nun dört bir yanını ve tüm Türk Dünyasını kucaklayacak”
Etkinlikte ayrıca Türksoy Türksav Başkanı Yahya Akengin, Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı, ve TİKA Başkan Yardımcısı birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından etkinlikler, Kültür ve Turizm Müdürlüğü Mehteran Takımın gösterisiyle devam etti.
Daha sonra Bayburt folklor ekibi ve Azerbaycan, Gürcistan, Elazığ ve Giresun’dan gelen halk oyunları ekiplerinin gösterileri ilgiyle izlendi.
Etkinliğe Samsun Valisi Osman Kaymak, Garnizon Komutanı Tankçı Albay Davut Balibaşa, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Demirözü Belediye Başkanı Arslan Gürer, Gökçedere Belediye Başkanı Yavuz Bakır, Türksav Başkanı Yahya Akengin, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, farklı illerde kenti temsil eden derneklerin başkanları, çeşitli ülke ve illerden gelen halk oyunları ekipleri ve vatandaşlar katıldı.